torsdag 17 maj 2012

GOTTA!

Apropå Leila och bakning... det finns en viss risk att jag har testat det här receptet innan veckan är slut




1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special



Rabarberkompott
1 liter skivade rabarber
3 dl strösocker
1 färsk vaniljstång
Saft av 1 citron
2 msk vatten



300 g mjukt smör
1 dl råsocker
Ägg till pensling
Pärlsocker till garnering



1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken,
3. strösocker, salt, smör och ägg. 
4. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen börjar släppa från kanten av bunken. Spara resterande mjöl till utbakningen.
5. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.

Under tiden: 
Koka rabarber, strösocker, vaniljstång och citronsaft och 2 msk vatten till en kompott. Inget mer vatten behöver tillsättas eftersom rabarber innehåller så mycket vatten i sig. Koka den tills nästan all vätska kokat bort (det tar cirka 30 minuter) och låt svalna.

Sätt ugnen på 200 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut vetedegen (utan att knåda den) ganska tunt (cirka 1 cm). Mosa samman det mjuka smöret med råsockret och bred detta på degen. Bred ut kompotten ovanpå smöret.
Rulla ihop den till en rulle. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm tjocka skivor. Det ska bli cirka 20 bullar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper med endast cirka 2 cm mellanrum, de ska jäsa samman till ett brytbröd.
Jäs under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna och bryt sedan loss dem från varandra.

Låter ju löjligt gott, eller hur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar